Θρησκευτικά αξιοθέατα - Ξενοδοχείο Souris στην Εύβοια, στις Ροβιές

Θρησκευτικά αξιοθέατα

Η βόρεια Εύβοια αποτελεί προορισμό με θρησκευτικής σημασίας αξιοθέατα, γεγονός που την καθιστούν πόλο έλξης αρκετών επισκεπτών από την Ελλάδα και τις χώρες του εξωτερικού.

Μονή Οσίου Δαυίδ του Γέροντος
Χτισμένη σε επιβλητικό τοπίο, μέσα σε μια κατάφυτη από πεύκα περιοχή με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, η Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από τον Όσιο Δαυίδ και ανακαινίστηκε το 1877. Το καθολικό έχει σύγχρονες αγιογραφίες. Στη βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται σημαντικά ιστορικά έγγραφα. Στο παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων σώζονται τοιχογραφίες του 1775. Σε κοντινή απόσταση από τη Μονή υπάρχει το ασκητήριο του Οσίου Δαυίδ.

Εκκλησία Αγίου Ιωάννου του Ρώσου
Στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου που βρίσκεται στο Προκόπι Ευβοίας φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου το οποίο έφεραν οι πρόσφυγες από το Προκόπι της Μικράς Ασίας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ανακήρυξη του σε Άγιο από τη Ρωσική Εκκλησία έγινε το 1962.

Μονή Γαλατάκη (Αγίου Νικολάου)
Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε τον 7ο ή 8ο αιώνα πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα. Το καθολικό Αθωνικού τύπου, ανακαινίστηκε κατά τα έτη 1562 – 1566 και αγιογραφήθηκε κατά τα έτη 1584 – 1586. Στο χώρο της Μονής δεσπόζει τετράπλευρος αμυντικός πύργος, πιθανώς του 16ου αιώνα. Στη Μονή φυλάσσονται ιερά λείψανα, κειμήλια, εικόνες, χειρόγραφα και βιβλία. Στα 200 μέτρα από τη Μονή βρίσκεται το ασκητήριο του Αγίου Ανδρέα, με υπολείμματα τοιχογραφιών.

Μονή Αγίου Γεωργίου
Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία πάνω στο μικρό οροπέδιο Βαλαντοβούνι της βορειοδυτικής Εύβοιας, απέχοντας δυο περίπου χιλιόμετρα από το παραθαλάσσιο χωριό Ήλια. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός υφιστάμενου από την αρχαιότητα ναού του Σεληνούντιου Απόλλωνα, που ήταν θεός του Ήλιου (Φοίβος). Από το 1971 το μοναστήρι έχει μετατραπεί σε γυναικείο.